13. мај 2014.

DIY dekoracija podmetača za čaše

Uradi sam: dekupaž za početnike

Ovog puta ja sam početnica, i obraćam se početnicama takođe sa ciljem da se zajedno upustimo u prve dekupaž projekte i nastavimo da učimo i stvaramo zajedno. U vezi detalja same salveta tehnike možete pronaći informacije širom interneta, a ja su sa vama podeliti svoja prva iskustva. Danas na meniju: podmetači za čaše!Ovaj podmetač bio je idealan tester jer imamo ceo set a na njima je print sa podacima neke lokalne prodavnice. Obožavam DIY projekte inspirisane reciklažom pa je odlično poslužio i da vežbam dekupaž i da recikliram podmetač koji ničemu nije služio. Našla sam ga prljavog sa tvrdokornim mrljama-krugovima od čaša. 

 

Prvi korak naravno pravac kupatilo, sapun i sunđer!

 
 Već izgleda bolje, izglancan, sjajan, spreman da se na njemu radi.


Sledeće što nam treba je bela akrilna boja i četkica. Zašto? Salveta je vrlo tanka i relativno providna, pa ako imamo neku tamniju pozadinu može da utiče na to da se slika sa salvete ne vidi tako dobro. U ovom slučaju bilo bi sve tamnije jer je podloga bordo, i plus bi se nazirala ova zlatna slova ispod. Potrebno je vrlo malo boje za jedan sloj, vidite na slici koliko sam boje iscedila iz tube.


Prvi sloj je grubo namazan, vide se tragovi od četkice.


Drugi sloj pokriva tragove i može se u završnici istapkati sunđerom da bi ublažilo linije i da bi se pozadina lepše stopila sa salvetom.


Dalje, uzimamo dekupaž lak, četkicu, salvetu i makaze. Moj lak služi za projekte vezano za keramiku pošto sam ga kupila pre svega da dekorišem neke tegle i čaše (o tome pišem sledeći put), ali može da posluži i za podmetače. Akrilne boje, četkice i makazice možete kupiti u bilo kojoj knjižari, a dekupaž lak u bolje opremljenim knjižarama i hobi radnjama. Salvete možete kupiti u bilo kojoj prodavnici (naravno). :) Makazice (50 dinara) sam uzela kod kineza, četkicu (100 dinara) i akrilne boje (900 dinara set) u knjižari Raško, salvetu u DM-u (pakovanje 150 dinara) a lak (250 dinara) u Destefiku.


Izmerite koliki deo salvete želite da isečete, koji deo salvete vam se najviše dopada.


Ono što je vrlo važno da se ne bi poznavao trag salvete na podmetaču ili bilo kom drugom predmetu je da nežno odlepite onaj najtanji sloj i da iskoristite baš njega, a ovaj donji beli sloj iskoristite da obrišete četkicu ili ako ste nešto zamazali akrilnom bojom tu oko podmetača.


A sada onaj "najkomplikovaniji" korak: lepljenje salvete! Zapravo je jednostavno, ali čitala sam iskustva nekih kojima je u početku ovo bila noćna mora. Najbolje probajte da zalepite običnu belu salvetu na recimo staru čašicu od jogurta da uvežbate, pa onda probajte i na nekom drugom predmetu sa salvetom u boji.

Procedura je sledeća: 
lak je istovremeno i lepak pa premažite lakom podmetač, 
onda zalepite salvetu, 
sačekajte da se osuši, 
isecite višak salvete do ivice, 
prelakirajte preko ponovo i to je to!

Napomene:
Salvetu prvo spustite na središnji deo pa polaaaaako lepite ka ivicama. Prvo šta sam videla je gomila crtica, mehurića, neravnomerna raspoređenost salvete ali zato budite pažljivi jer se od bilo kog grubog pokreta ona cepa! Tapkajte je četkicom, sunđerčićem, sve dok ne bude potpuno ravna. Obavezno dooobro zalepite ivice.


Dobili smo podmetač! Tekstura je malčice hrapava iako je izlakirana ovim lakom, ali je dobrno fiksirana i čvrsta bez traga salvete. Kao da je naslikano na podmetaču.


Pošto sam ljubitelj visokog sjaja prelakirala sam drugim lakom i vidite kako se sija po uglom!


Podmetač je vodootporan o čemu svedoči i ovaj mlaz vode, voda se odbija i sliva se dole ne kvasei salvetu koja je ispod laka.


Ta-na-na-naaaaaa, gotovo! :)))))Da li vam se dopada? Da li ste imali iskustva sa dekupažom? Da li imate da podelite neki savet sa mnom i čitateljkama? U svakom slučaju ohrabrujem vas da probate, ili makar razmišljate o reciklaži starih stvari ako imate vremena. Opcije su neograničene kao i domet vaše mašte.
Do sledećeg posta!
Love,
Alex :*